In drie dagen naar digitale rust, overzicht en effectiviteit
Deze incompany-leergang is speciaal ontwikkeld voor teams en afdelingen die samen werk willen maken van digitale fitheid. In drie interactieve dagen bouwen jullie aan slimme digitale gewoontes die direct resultaat opleveren: minder digitale onrust, meer grip op je werk en efficiëntere samenwerking.
Wil je meer weten over dit in-company programma?
Voor wie is deze leergang?
Deze leergang is bedoeld voor teams of afdelingen die:
Digitaal slimmer willen werken
Last hebben van digitale onrust, versnippering of onduidelijke afspraken
Meer rust en overzicht willen ervaren in hun werkdag
Samen digitale vaardigheden willen versterken
Klaar zijn om bewust te kiezen voor een productieve werkwijze
Maximaal 18 deelnemers per groep.
Wat levert het op?
Na afloop van de leergang:
✔ Hebben deelnemers grip op hun mailbox, agenda en informatiestromen
✔ Werken ze effectiever samen via Microsoft Teams en andere digitale tools
✔ Ervaren ze meer rust, focus en regie in hun werk
✔ Is er meer onderlinge afstemming over digitale werkwijzen
✔ Zijn er concrete afspraken en gewoontes die het werk structureel verbeteren
Wat kun je verwachten?
De leergang bestaat uit drie trainingsdagen, verspreid over een periode van 4–6 weken. Iedere dag staat in het teken van een ander aspect van digitale fitheid, met veel ruimte voor oefenen, reflectie en toepassing in de eigen werkpraktijk.
Programma
Tijdens deze transformatieve driedaagse ervaring doorloop je een zorgvuldig ontworpen programma dat je digitaal fit maakt. De training is opgebouwd rond de vijf pijlers van Digitale Fitheid:
1. Digitaal bewustzijn
Welke invloed heeft de netwerk- en informatiesamenleving op jouw werk en leven? Hoe verhoud je je tot alle nieuwe technologie die op ons afkomt en voorkom je dat je erin verzuipt? Hierover gaat Digitaal bewustzijn: het gebruiken van technologie die jou helpt.
Je leert onder meer:
Van zoekgezeur naar vindplezier - We raken bij het zoeken naar onze informatie vaak verdwaald in een wirwar van mappen en apps. Dit kost veel tijd en energie en levert niet altijd resultaat op. Dus kijken we naar manieren om onze informatie veel sneller te vinden.
AI - je slimme stagiaire - De revolutie van AI kan je niet ontgaan zijn. AI is nog niet zo ver dat het mensen kan vervangen, maar het is een prima stagiaire: het maakt fouten, maar neemt je flink werk uit handen. Wat zijn de mogelijkheden en valkuilen?
2. Digitale hygiëne
Digitale hygiëne gaat over voorkomen dat jij en iedereen om je heen overspoeld worden door berichten en nieuwe informatie en tegelijk zorgen dat je informatie niet 'weg lekt' naar onbevoegden. Je zult bewuster gaan kiezen welke informatie je hoe ontvangt, hoe je die filtert en hoe je je informatie slim en veilig deelt.
Je leert onder meer:
Minder mailen en magisch mailen - Email is fantastisch, maar we gebruiken het veel te veel en te onhandig. Wat kunnen we doen om de stroom van email in te dammen en hoe zorgen we er op een slimme manier voor dat email veel minder tijd en inspanning kost? En welke goede alternatieven zijn er voor email?
Ruisloos werken dankzij de teamwerkovereenkomst - Al jouw communicatie heeft ook gevolgen voor anderen. Maar weet je hoe anderen graag samen met jou gebruik maken van je digitale tools, zoals e-mail, tekstberichten, etc? En hoe zou het zijn als die manier van werken op elkaar afgestemd zou zijn?
Wijzer met wachtwoorden - Gebruik je voor verschillende diensten hetzelfde wachtwoord, dan maak je je gegevens kwetsbaar. Dit risicoloos een wachtwoord en die dienst overstijgt. Een wachtwoordmanager is daarom een goed idee: je werkt zo veiliger én makkelijker.
3. Digitale vaardigheden
Gebrek aan digitale vaardigheden kost een gemiddelde kenniswerker minimaal 200(!) uur per jaar. Dat is tijd, maar ook energie en slagkracht die met digitale vaardigheden is terug te winnen. Digitale vaardigheden is steeds weten welk digitaal gereedschap relevant is, hoe het werkt én welk gereedschap je het beste kunt gebruiken. Je gaat tools (her-)ontdekken en verkennen die je veel slagkracht, tijd en mentale ruimte gaan opleveren.
Je leert onder meer:
Browsen als een Baas - De web browser is één van de meestgebruikte apps op onze computer, maar op de één of andere manier halen we er bij lange na niet uit wat erin zit. Daar gaan we wat aan doen!
Superkracht voor je smartphone - We vergeten het nog weleens, maar onze smartphone is een bijzonder krachtige computer en uitermate goed gereedschap om informatie te vangen, zoeken en te delen. We gaan de superkracht van je smartphone aanboren!
Kabouters in je computer - Je digitale gereedschap kan ongelooflijk snel en betrouwbaar handelingen automatisch voor je uitvoeren. Als je hier handiger in wordt kun je makkelijk honderden uren per jaar besparen, minder aandacht besteden aan bijzaken én de kwaliteit van je werk vergroten.
4. Persoonlijk kennismanagement
Als het om geld gaat zorgen we dat het liquide en daarmee snel inzetbaar is. Maar een andere krachtige vorm van kapitaal, informatie, zit vaak verstopt in documenten, mappen of submappen. Daardoor is te veel van onze kennis op het moment dat het ertoe doet niet voorhanden. Persoonlijk kennismanagement gaat veel verder dan de zoektijd verkleinen. Het is jouw continu aanwezige ideeënmachine die een enorme hefboom zet op jouw slagkracht. We kijken naar welke tools er zijn en gaan dan aan de slag!
Je leert onder meer:
Welk gereedschap zou je kunnen gebruiken voor persoonlijk kennismanagement? - We gaan je laten kennismaken met een aantal tools die je voor persoonlijk kennismanagement zou kunnen gebruiken. Verder zoeken we ook met je uit welke ervan het meest geschikt zijn voor jou, je manier van werken en de aard van je werk.
De kracht van een oneindig prikbord - Je digitaal gereedschap is fantastisch hulpmiddel om je te helpen denken. Zowel alleen als in groepen kun je met canvas-tools een oneindig prikbord gebruiken om al je ideeën te plaatsen, te overzien en te komen tot creatieve oplossingen.
5. Digitaal welzijn en persoonlijke groei
Technologie kan je enorm helpen groeien, maar alleen als je er op een gezonde manier mee omgaat. We onderzoeken hoe je digitale tools kunt inzetten voor jouw persoonlijke ontwikkeling én tegelijk je welzijn kunt bewaken.
Je leert onder meer:
Versnelde persoonlijke ontwikkeling - Ontdek hoe je met digitaal gereedschap je persoonlijke groei kunt versnellen en tot nieuwe inzichten kunt komen
Technologie als verlengstuk - Leer hoe digitale tools dingen voor je kunnen doen waar je zelf niet zo goed in bent, zodat je je kunt richten op waar jij wél goed in bent
Bewuste digitale keuzes - Maak onderscheid tussen nuttig schermgebruik (je 'echte' werk), minder nuttig (150 mails per dag), ontspannend en potentieel schadelijk (doomscrollen)
Digitale balans vinden - Krijg praktische technieken om je digitale omgeving zo in te richten dat het jouw welzijn ondersteunt, terwijl je tegelijk rust creëert en productief blijft zonder overbelast te raken
Wil je meer weten over dit in-company programma?
Boek een vrijblijvende afspraak met onze digitaal strateeg. - hij heet Peter